2015. február 23.

Könyvborítók - vélemény és tanács (2. rész)


  Az első rész egészen jó fogadtatásra lelt, első posztolásakor és most is. Ezért gondoltam, hogy folytatom eszme futtatásaimat a könyvborítókkal kapcsolatban. Arra a kérdésre, hogy miért fontos ez nekem, csak egyet tudok válaszolni: mert a borítókat főként grafikusok készítik. Bizonyára nem értitek a válaszomat, de  lényeg az, hogy én is grafikusnak készülök. Vagyis, rendelkezem annyi szépérzékkel, és "tudással" a témával kapcsolatban, hogy merészeljek ilyen cikkeket írni.
  Ebben a bejegyzésben kibővíteném az elsőt, mert szükségét érzem, hogy pontosítsak.


Méret
  Ahogy már írtam, reális értékekkel dolgozzunk, mert ha nem passzolnak az arányok egy valódi könyvborítóhoz, akkor már bukott az egész. Kísérleteztem, és azt mondanám, hogy a jó méret 2100x2900 pixel közt mozog. Ez a nagyság megköveteli, hogy minőségi képeket rakjunk rá. Vagyis ami éles, nagyfelbontású. Nem ajánlom, hogy átlátszó háttérre dolgozzatok, hiszen a weboldalak többségén az átlátszó helyeken fehér szín jelenik meg. Ami elég kellemetlen lehet, nemde?


Háttér
  Mindenképp hangsúlytalan legyen, ha textúrás. akkor ajánlatos elhomályosítani, vagy olyan stílust választani, ahol a textúra és a textúra nem túl kontrasztosak egymáshoz képest. A legeslegjobb, ha egyszínű hátteret választunk, vagy netán lágy színátmenetet. Kísérletezni szabad, viszont ne a határidő küszöbén tegyük ezt.
  A szekció első sorában kifejtettem, hogy a háttér hangsúlytalan legyen az előtérrel szemben. A háttér kiegészítést szolgál, összeköttetést, hangulat idézést, stb.
  A színválasztásnál inkább a sötétebb árnyalatok az ajánlottak, de el is térhetünk, ha feladat úgy kívánja. Legyünk egyediek, de azért tartsunk korlátokat stílus, és hibák közt.


Személyek
  Ne, ismétlem, ne használjunk nagyon híres embereket borítókon; kivéve, ha a történet fanfiction! Nagyon rossz benyomást kelt, ha egy ismerős arc/kép jelenik meg a borítón. Semmiképp nem ajánlatos olyan személyeket választani akik annyira ismertek, mint pl. Selena Gomez, a One Direction tagjai, Justin Bieber, stb. Komolytalanná teszi az egészet! Inkább nézzünk körül lookbook-on, vagy a DeviantArt-on új arcokat keresve. Megjegyezném, nem is szükséges mindig arcokat szerkeszteni a borítóra, mert elveszi annak a lehetőségét, hogy az olvasó képzelje el a szereplőket.



Színvilág
  Nagyon fontos része az egész kirakósnak. Nos, ha egy melankólikusabb, ijesztő történetet (vagy esetleg más 18+ kategóriába tartozik) nem szabad elrontani harsány, vagy pasztell színes borítóval. Tükröznie kell a regény hangulatát, egyszerűnek kell lennie a színekhez, és szintén lényeges: ne legyen szivárvány beütésű az összhatás. Ha esetleg megrekednétek ebben a tekintetben, akkor keressétek fel bátran a colourlover.com-ot! Rengeteg színpalettát találtok, de max. csak 3-4 árnyalatosat válasszatok, és ezeket használjátok!


Egy remek munka inspirációként /persze az alkotó profi/
alkotó weboldala: ITT!

Hamarosan újabb részt találtok ebben a cikksorozatban, addig is olvassátok újra az elsőt!
VICTORY

2 megjegyzés:

  1. Hasznos, mint mindig! Köszönjük, hogy vetted a fáradságot és megírtad ezt a cikket! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon kedves(ek) vagy(tok)! :) ♥ Köszönöm az olvasóimnak az inspirációt amit adnak! ^^

      Törlés

Kedves Vendég!

Köszönöm, hogy vélemény nyilvánításra adtad a fejed! :)

Kíváncsi vagyok gondolataidra,
Vic'