2015. április 26.

Kéziratunk 1. - Mivel írjuk?

Kedves Olvasók!
------------------------------------------------------------------------

Egy komolyabb cikksorozatot szeretnék elindítani az Elenán, ami töviről hegyire ki tárgyalja a kéziratot. Azért fektetek erre nagy hangsúlyt, mert elengedhetetlen része a publikálásnak.
Ez voltaképp a könyv, amit te meg írsz, ez amit megszerkesztenek, tördelik és végül könyvvé alakul. Mondjuk ez korántsem olyan egyszerű és gyors folyamat. Ha igényes megírod, és többször átjavítod, csiszolgatod a könyved, körül-belül csak az 4-6 hónap. (Ebben még bele kell tenni a véleményeztetést, ez is kihagyhatatlan.) A kéziratod mérlegelése is ennyit vesz igénybe (kivétel az Aranymosás, az más tészta), s ha szerencséd van, akkor úgy 1 év múlva már kezedben tarthatod a regényed.
Ne rohanjunk előre!


Kezdjük az elején... A kéziratunkkal! Na de milyen formában írjuk?





Elektronikus
Választhatunk még más módot, de persze ebben az esetben is az elektronikus forma a legkomfortosabb. Ugyanis, gyorsan javítható, ha gyorsan gépelsz, akkor pedig villámgyorsan megy a munka! Sokkal gördülékenyebb folyamat, mint egy füzetben, vagy írógéppel pötyögve.
  Egyébként is, mindenképpen elektronikus formában kérik a kéziratot a kiadók. (Ha postán kell a szerkesztőségebe küldened, akkor is kelleni fog dokumentumként.) Ha esetleg írásos, megfogható formában készítetted el, akkor be kellene gépelni. Mindent! Ráadásként, még meg is kell szerkeszteni (erről később részletes cikk lesz!).
  Ezen belül is még tág a lehetőség, hiszen sok szoftver közül választhatunk kedvünkre. Főként az Office csomag Word programja ajánlatos, mert sokra képes, aránylag jól javít, de a kezelése nem nehéz. Néhány billentyű kombináció segítségével, s szabályok betartásával profi kéziratot készíthetünk!
  Ha esetleg nincs Office csomagunk, akkor megpróbálhatjuk a Zoho Writer-t. Viszont ezt csak Google Drive-on keresztül lehet használni (ingyen). Persze nem is tud annyit, mint a Word. Egy példa: a gondolat jelet "kontrolcé, kontrolvé" módon kell beszúrogatni, ami kényelmetlen. Ezen kívül remek alternatíva!
  Azt gondolod, hogy a mappádba csak a kéziratod fog kerülni? Ugyan! Bizonyára írsz majd egy kis összefoglalót a regényedről, fejezetekre osztod a cselekményt, ill. karaktereidről készítesz bővebb leírást. Ne hidd, hogy ez elpazarolt idő! Sőt, hasznos, hiszen írás közben sok apróságot beiktathatsz, ezzel is biztosítva az információadagolást, ami irtó fontos! Néha előfordul az emberrel, hogy egy fejezetet nem tud továbbírni, de közben lenne energiája egy másikra... Ilyenkor ne félj lépni egyet előre, de külön dokumentumban tárold! Valamint ne írd meg az egészet, hiszen az előzővel kapcsolatban még variálhatsz. Akkor pedig nem fognak illeszkedni, logikai hibákat vétsz, stb, stb. Szóval igyekezzünk ezeket elkerülni, de hasznos a jegyzetelés.
  Én például kis párbeszédeket, leírásokat, hasonlatokat írogatok a regényemhez, hátha valahol be vethetem. Ezzel is csak gördülékenyebb a munka, nemde?
  Ha a mentésre kerül a sor, akkor lehetőleg .doc vagy .docx formátumban ments, és később is így használd a kéziratot! Készíthetsz pdf-et, mondjuk akkor, ha valakinek elküldenéd, hogy elolvashassa. Ez nem minden számítógépen elérhető, viszont erre is van egy megoldásom: a GoogleDrive-ba feltöltöd a kéziratot (kellően megformázva), megnyitod a ZohoWriter-t, s ott a "Fájl" fülnél meg keresed a következő lehetőséget: Exportálás másként. Erre kattintva láthatod a lehetőségeket, elég egyszerűen ráklikkelned a pdf-re, és kész!





Írott
Ez a típus a türelmes emberekre vall. Nagyon nehéz így írni, hiszen ha egy-egy mondatot átakarunk írni, akkor át kell festeni/húzni/firkálni a javításhoz. Mire leírnánk egy mondatot, talán a következőt már el is felejtjük.
Mivel nem olyan elterjedt, és teljesen leszoktam róla, ezért sokat nem tudok mondani a témával kapcsolatban. Csak egyszer írtam így, de az még a komolytalan időszakomban történt. Egy francia kockás füzetbe irkáltam, aztán felgépelés közben javítottam. Így sosem volt meg a publikált forma, csak az írott piszkozat. Kényelmetlen, és egyáltalán nem praktikus. De ha valaki tényleg türelmes, vagy valami szép helyen jön rá az ihlet, akkor jól jöhet egy jegyzetfüzet! Sőt, nagyon ajánlom, hogy tartson magánál egy noteszt az ember, mert rengeteg jó mondatot, gondolatot és ötletet tudunk vele megmenteni! Oké, tudom, ott az okostelefon jegyzet funkciója, de valamit muszáj kézzel is írni, nem?




Ahogy már feljebb olvashattátok, az elektronikus kézirat szerkesztéséről részletes cikkel készülök, amiben részletesen leírok minden alap követelményt! Rövidke volt ez a poszt, de talán valami kis kedvet adhatott...
További cikkeimben segítek nektek a kéziratotokkal, hogy minél többen kerülhessetek előbbre! 
Ha van bármi észrevételed, kérdésed, gondolatod a témával kapcsolatban, akkor ne félj megosztani azt! 



VICTORY

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kedves Vendég!

Köszönöm, hogy vélemény nyilvánításra adtad a fejed! :)

Kíváncsi vagyok gondolataidra,
Vic'